Media

Denna sida uppdateras löpande med information och länkar till våra massmediala framträdanden och relaterade nyheter.

Massmedia förfrågningar till NPV hanteras på Info@psykedeliskvetenskap.org

 
 

Morgonpasset i P3 (2019-11-11)

Under dagens Morgonpasset i P3 deltog Johan Eriksson (psykolog vice ordförande i NPV) och journalisten Jonatan Loxdal för att prata om den psykedelisk vetenskap som bedrivs i andra länder och hur NPV verkar för att möjliggöra för detta även i Sverige.

 

PSYKOLOGTIDNINGEN - TEMANUMMER "PSYKEDELISKA SUBSTANSER" (2018-12-13)

I psykologtidningens temanummer om psykedeliska substanser skriver ledarsidan att:

"Inom psykiatrin har inte mycket hänt de senaste de senaste trettio-fyrtio åren. Det är samma gamla mixtrande med signalsubstanser. Läkemedelsbolagen flyttar några molekyler hit och dit, vinner nya patent och gör miljardvinster. De psykologiska behandlingarna har väl inte heller varit direkt revolutionerande. Och många, väldigt många, patienter får inga effekter av vare sig det ena eller andra. Därför är det inte så konstigt att genomslaget stort blir stort när något nytt händer, som under nuvarande renässans för de psykedeliska substanserna".

 

psykedelisk renässans (2018-12-06)

Begravd sedan slutet av 1960-talet har forskningen kring psykedeliska droger nu återuppstått.
– Vi gör den här konferensen för att folk ska se att det här är på allvar och att det finns en enorm potential. Vårt huvudsyfte är att få igång forskning i Sverige, säger Johan Eriksson.

 

DEN psykedeliska forskningen söker nyckeln till människans inre (2018-10-22)

Har den kontroversiella psykedeliska forskningen fått en renässans? Antalet studier växer explosionsartat, samtidigt som teknikentrepenörer från Silicon Valley mikrodoserar LSD för att frigöra kreativiteten.

 

MDMA som medicin – överdriven hype eller efterlängtat genombrott? (2018-10-21)

Kan man bota posttraumatiskt stressyndrom och andra psykiska sjukdomar med drogen MDMA? Ja, tror flera forskare som menar att substansen, oftare känd under namnet ecstasy, snart kommer att ha en naturlig plats inom psykiatrin – till exempel för att behandla krigsveteraner.

 

Svårigheterna att studera fördelarna med psykedeliska substanser i sverige - (2018-09-21)

I oktober anordnas Sveriges första internationella konferens för psykedelisk vetenskap. Inför den träffade vi en av arrangörerna och pratade om psykedeliska substansers potential inom psykiatrin.

 

SVT morgonstudion - Unik forskning om lsd - (2018-09-04)


Kan mikrodosering av LSD ha några positiva effekter? Vår ordförande Filip Bromberg deltog under morgonen i SVT #morgonstudion för att svara på frågor om psykedelisk vetenskap och dess medicinska potential.

 

TV4-nyheterna - Psykedeliska droger testas mot svår depression - (2018-06-19)


"Många mår psykiskt riktigt dåligt, vilket kostar lidande för drabbade och anhöriga samt pengar för samhället. Samtidigt fungerar de mediciner och behandlingar som finns inte tillräckligt bra. Så hur ska framtidens terapi se ut? Kontroversiell forskning i London undersöker om man kan få psykedeliska droger av sin doktor för att behandla bland annat svåra depressioner. Tidiga tester med ett LSD-liknande preparat har gett positiva resultat. TV4Nyheterna har besökt labbet."

 

Dagens nyheter - Nya kulturtrenden: Mikrodosera lsd på jobbet - (2018-03-24).


"Kan små mängder av psykedeliska droger öka kreativiteten och produktiviteten? Kristofer Ahlström berättar om fenomenet mikrodosering – hur hallucinogena droger används som prestationshöjare på jobbet."

 

icon - Trippad terapi - (höst 2017)


“I 40 år låg forskningen med psykedeliska ämnen som LSD nedstängd. Varför finansierar den brittiska staten nya studier? En grevinna utanför Oxford har en hand med i spelet.”

 

Dagens nyheter - Forskaren som vill förstå psykedelika - (2016-06-05)

”I framtiden kanske läkare kan skriva ut lsd eller psykedeliska svampar för patienter som har en särskilt svårbehandlad depression. I alla fall om forskaren Robin Carhart-Harris får vara med och bestämma."