Back to All Events

"Gifter som påverkar själslivet"

År 1965 spelade SVT in tv-programmet “Gifter som påverkar själslivet” på Beckomberga mentalsjukhus. Programmet involverade experiment med den exceptionellt kraftfulla psykedeliska substansen “DMT”.
Varför sändes en programserie på bästa sändningstid där både en tv-producent och programdeltagare injicerades med DMT av en psykiatriker? VAD var det egentligen som skedde och VARFÖR?

Det unika tv-programmet kommer nu att visas igen, den 5 november på Kulturhuset (“Under fontänen”). Innan visningen kommer Måns Bergkvist från Nätverket för psykedelisk vetenskap att placera in tv-experimentet i den dåtida vetenskapliga kontexten för att försöka bringa klarhet i frågorna. Bland annat beskrivs hur 1960-talets forskning med psykedeliska substanser hamnade på kollisionskurs med då rådande vetenskapsparadigm.

Med oss denna kväll på Kulturhuset är också tv-producenten Ingemar Leijonborg och försökspersonen Per Gruber som under det avslutande panelsamtalet berättar om sina upplevelser från inspelningen som ägde rum för drygt 50 år sedan. Delar av filmmaterialet har aldrig tidigare visats offentligt.

Earlier Event: November 1
Psykedelisk pub Malmö